juni 2021

zomertijd


Nog even kort herhalen: op 15 juni starten de zomeruren.
De winkel is dan van dinsdag tot vrijdag open van 15u tot 19u en op zaterdag van 12u tot 18u.

Wat de rest van de zomer betreft: we sluiten, dat spreekt, op
woensdag 21 en ook op donderdag 22 juli,
en onze vakantieweek loopt van
17 tot 21 oogst.

Op de 31
ste schakelen we weer om op de gewone uren.

skyr


Geïnspireerd op een traditioneel IJslands product, maar dan in de gezonde, puur plantaardige versie: dat zijn de skyr style producten van Provamel. Zonder fruittoevoeging smaakt skyr zachtzuur met een licht zoete toets, met een frambozenmix bij de gefermenteerde sojamelk is het een overheerlijk dessertje, broodbeleg of verrijking van de ontbijtgranen.

verse zeegroenten

We hebben er haast een vol jaar op moeten wachten, maar eindelijk, eindelijk is het zover en kunnen we u weer enkele soorten verse zeegroente aanbieden. Ze komen allemaal uit het Bloscon-gebied tussen Roscoff en Aber Wrach in Bretagne. De producten zijn gecontroleerd vrij van zware metalen en radioactieve elementen. Het handgeplukte zeewier wordt op traditionele manier behandeld: gewassen met zeewater en opgeslagen in zeezout, tussen 3 en 8 graden. We bieden u om te beginnen vier soorten aan:

Nori: er zijn veel soorten Nori , maar Porphyra genera is de meest populaire ter wereld en wordt gebruikt bij het maken van sushi ofte norimaki. Nori groeit alleen in koude zeeën. Het is rijk aan eiwitten (30 tot 35%!) en bevat de 10 aminozuren in een uitgebalanceerde verhouding. Lekker in soep, stoofschotels en ovengerechten.

Dulse: een bruinrood tot donkerpaars zeewier dat in het wild groeit in het koude water van de noordwestelijke Stille Oceaan en de Noord-Atlantische Oceaan, vastgehecht aan rosten en keien. het wordt nauwgezet met de hand geoogst tijdens een kort zomerseizoen (juni tot oktober. Dulse kan zowel in slaatjes als in warme gerechten.

Royal kombu: deze kelp groeit in de koude en diepe wateren van Bretagne, in dikke, platte stroken van 5 tot 10 cm breed en 5 tot 10 meter lang. Hoe noordelijker ze worden geplukt, hoe kouder de zee, hoe langer de strips zijn en hoe beter van kwaliteit. Kombu verrijkt uw soepen en bonengerechten, u kan er bouillon van trekken met een heerlijke umamismaak, en u kan er natuurlijk ook nishime mee maken.

Wakame: deze zeegroente groeit in de diepte, in koude stromingen, en kan 2 meter lang en 70 cm breed worden. Wakame heeft een hoog eiwitgehalte en bevat vitamine A, B1, B2, niacine en vitamine C; het stimuleert de groei en de natuurlijke afweer, de bloedcirculatie en de gezondheid van huid en ogen. Het bevat 13 keer meer calcium dan melk, en verder ijzer, fosfor en jodium. Wakame zuivert en versterkt het bloed. Spoel de groente goed af onder stromend water en voeg het toe aan salades (enkel de zachte delen), aan soepen, granen-, groenten- en ovenschotels.