augustus 2020

week 33


… is onze sluitingsweek. Verwarrende term? Dat is de week waarin de feestdag van 15 oogst valt, en dat betekent dat De Karwij sluit van 11 tot 14 augustus.
Daarna zijn er nog 2 weken met zomeruren en op de 1
ste september begroeten we u weer vanaf 12uur.

haverdrank


Die kent u al, natuurlijk, van Lima bijvoorbeeld, maar nu is er ook een van Pajottenlander in bruine statiegeldflessen: minder afval! Haverdrank wordt gemaakt van biologische volle haver, bronwater, zonnebloemolie en zeezout, is roomwit van kleur en mild en lichtzoet van smaak. Haver bevat voedingsvezels die de cholesterol verlagen, alle essentiële aminozuren, onverzadigde vetzuren in een prima verhouding, nogal wat vitamines en mineralen en ook nog kiezelzuur. Polyfenolen werken daarenboven ontstekingsremmend en anticarcinogeen, gaan dementie tegen en verlagen de bloeddruk. Superveel goeds in zo’n klein korreltje!

alepzeep


… en de vele toepassingen ervan. Alepzeep is de traditionele zeep uit het Syrische Aleppo, die gemaakt wordt uit verzeepte olijfolie met een wisselend aandeel laurierolie – meer niet. Hoe hoger het gehalte aan laurierolie, hoe zachter de zeep.
Dit kan u er allemaal mee doen:
1. Handen wassen, uiteraard. Veel mensen geven de voorkeur aan vloeibare zeep in een flesje met pompje, omdat een stuk zeep aan de onderkant nogal eens wak blijft. De oplossing: druk er een kroonkurk in, zodat de zeep goed kan drogen.
2. Douchegel: alepzeep is een weldaad voor gevoelige huid, maar ook dan is het aangewezen niet elke dag een stortbad te nemen en u in te zepen. Om de twee tot drie dagen volstaat.
3. Shampoo: alepzeep schuimt niet zo hard, maar wast minstens even goed. Voelen uw haren na het uitspoelen wat stug of ruw, dan ligt dat aan de kalk in het water. Even naspoelen met verdunde azijn helpt.
4. Gezichtsreiniging: vooral geschikt voor vette tot normale huid.
5. Peeling: met een ingezeepte loofah.
6. Scheerzeep: met een scheerkwast wat zeep opschuimen in een kommetje en die op de huid aanbrengen voor het nat scheren.
7. Afwasmiddel: met een natte spons of afwasborstel over de zeep wrijven, daarmee de vuile vaat behandelen en daarna met een weinig water afspoelen.
8. Vlekken: ofwel meteen als ze ontstaan zijn, maar ten laatste voor de wasbeurt behandelen met een vochtig stuk zeep. Even laten inweken, dan uitspoelen of in de machine wassen.
9. Fijnwasmiddel: vul een teil met lauwwarm water en de gevoelige was, wrijf de zeep erover en laat weken. Bij erg vuile was; beetje soda toevoegen.
10. Wasmiddel: rasp 160 g alepzeep, meng die met 240 g natriumbicarbonaat en 240 g soda. 1 tot 2 eetlepels van deze mix volstaan, een geutje azijn kan dienen als wasverzachter. Bij witte was om de 4 tot 5 beurten bleekmiddel toevoegen.
11. Ruiten zemen: met een vochtige doek over de zeep wrijven en daarmee de ruiten schoonmaken, daarna met de aftrekker het vocht verwijderen. Voor extra glans opwrijven met een keukenhanddoek.
12. Bladluizen: 10 g zeepvlokken op ½ l heet water, laten afkoelen en daarmee de planten besproeien.