oktober 2020

sappenkuren


Niet alleen de lente, ook de herfst is een prima tijd om er de borstel eens door te halen. Dat kan in verschillende formules:

  Let op: die laatste formule is niet voor iedereen geschikt!

  De sappen worden best op kamertemperatuur, of lichtjes opgewarmd, gedronken, zeker niet (ijs)koud! Het rechtsdraaiend melkzuur van gefermenteerde sappen (rode biet, wortelsap +, gezondheidsdrank, vitaliteitsdrank) is makkelijk opneembaar en draagt bij tot een vlotte spijsvertering. Het is ook een natuurlijk en gezond conserveermiddel: de sappen houden lang, al krijgen ze daartoe bij een kuur geen kans.

  recepten!


  Geen beurs dit jaar, weinig nieuwe producten, daarom een aantal recepten met groenten van het seizoen.
  Om te beginnen een lekker en makkelijk te maken broodbeleg:

  pompoen-wortel-spread (Ecosmos Velt)


  6 wortels, 1 kleine hokkaidopompoen, sesamolie,
  3 el amandelpasta, zeezout
  Was de pompoen en de wortels, snij ze in kleine stukjes en stoof ze in 1 el olie op een laag vuurtje. Kruid naar wens. Draai het vuur uit als ze zacht zijn en laat ze afkoelen, pureer ze en meng er de amandelpasta onder. Versieren kan met tuinkers, peterselie of geroosterde pompoenpitten.

  aardpeerfrietjes


  aardperen, rozemarijn, ajuin, olijfolie, peper, zeezout
  Verwarm de oven voor op 200°. Borstel de aardperen schoon, snij ze in reepjes; leg die met wat rozemarijn en halve maantjes ajuin op een bakplaat en besprenkel ze met olie, zout en peper. Bak ze zo’n half uur tot de frietjes goudbruin zijn. Smakelijk!

  venkelsoep


  1 el sesamolie, 1 kleine ajuin, 1 aardappel, 2 grote venkelknollen, peper, zeezout, 2 el groentenbouillon, 1 dl sojaroom, water
  Snij de ajuin in halve maantjes en stoof die in de olie, aardappel in blokjes erbij. Houd het groen van de venkels apart en snij ze in fijne schijfjes, voeg ze toe aan de groenten en stoof het geheel een tiental minuten. Peper en zout en water erbij, net als de bouillon en een half uur laten sudderen. Naar wens mixen. De room erbij en versieren met fijngesneden venkelgroen.