oktober 2016

novemberfeesten


Zoals beloofd herinneren we u nog eens aan de sluitingsdagen in november: die vallen op 1, 2 en 3, en ook op 11 en 12 november. Wie de keer daarvoor graag een extra hoeveelheid groenten/fruit wil kan het best een week op voorhand vragen.

gezond (en) zoet

We hebben er lang op moeten wachten, en nu is die er eindelijk:
witte chocolade die volledig plantaardig is. Ze bevat 53% cacao-boter, is gezoet met gedroogd suikerrietsap (dat u wellicht kent als rapadura) en op smaak gebracht met rijstmelkpoeder en vanille.
Van Billy’s Farm komen twee soorten koekjes (bio, vegan, suiker-vrij):
gevulde rozijnenkoeken (mais-, gerstemout- en dadelstroop) en cranberry chocolate cookies (sic!), gezoet met mais- en rijststroop en appeldiksap.

En dan is er nog de praliné, als vervanger van de notencrème: een mix van hazelnoten en tarwestroop met vanille en zonnebloemolie.

nieuw

Om nog even terug te komen op de ‘saladekleedjes’: er staan drie nieuwe vinaigrettes in de grutterskast, en ze zijn nog Belgisch ook! Het merk is Alvenat, de olie is koolzaadolie van eigen bodem (omega 3! vitamine E! slechts 7% verzadigde vetzuren!), en de drie variaties zijn sjalotjes (plus koriander, kardemom en kurkuma), dragon (plus venkel) en provençaalse kruiden (…juist ja). Uw slaatjes kunnen gewoon niet meer stuk!

Abinda heeft nieuwe
quinoa broccoli burgers (met ook nog tofu, paddestoeltjes en amandelen) en ook de stevige falafelballetjes zijn er weer, op basis van kikkererwten en tofu: even opwarmen in pan of oven, dipsausje erbij – smakelijk!

spagettipompoen

Nog niet zo bekend, deze soort, en dat is spijtig, want de naam van deze groente liegt er niet om: de pompoen bestaat uit sliertjes die als spagetti gegeten kunnen worden maar zowel glutenvrij als koolhydraatarm zijn.
De bereiding is simpel: in de lengte in twee snijden, de pitten verwij-deren en beide helften met de binnenkant naar beneden in een ovenschaal leggen, een centimeter water toevoegen en in 20-30 minuten op 190° laten gaar worden. De schaal uit de oven halen, de binnenkanten met een vork losschrapen, wat soja- of rijstroom erover gieten en kruiden naar smaak.

restverwerking: vegan bananenbrood

3 erg rijpe bananen, 250 g bloem (al dan niet glutenvrij),
2 tl wijnsteenpoeder, 2 el olie, 75 ml sojamelk, naar keuze: amandelen - walnoten of rozijnen, olie om de bakvorm in te vetten

Prak de bananen, voeg er bloem, wijnsteenpoeder, sojamelk en noten/ zuidvruchten naar keuze aan toe en roer het geheel goed om. In een ingeoliede bakvorm storten en drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180° bakken.
Ook makkelijk als kantoorlunch of reisvoedsel!