oktober 2018

pralines


We hebben er lang op moeten wachten: vegan chocolade-pralines zonder suiker, en nu kunnen we u meteen vier overheerlijke soorten aanbieden!

Het merk is Belvas (Belgisch!), en de eerste verwennerij heet
Brut de Noir, bevat 82% cacao, is gezoet met kokosbloesem-suiker en op smaak gebracht met hazelnoten en cacaoboontjes.
Liever zonder noten? Dat kan met de
Chocolate Sensations: cacaoboontjes overtrokken met pure chocolade van 82%, eveneens gezoet met kokosbloesemsuiker.

Er zijn
Cocoa Hearts met pralinévulling en Truffles met hazelnoten. Beide zijn mildzoet, met een verrassend volle smaak: ze zijn gezoet met inuline, een prebiotische voedingsvezel die niet opneembaar is, die de bloedsuikerspiegel ongewijzigd laat en dus ook geschikt is voor diabetici.

En allemaal zijn ze glutenvrij en ook Fairtrade

zoutsteen: een handleiding


Een revelatie voor in de keuken: een platte roze zoutsteen in een praktische houder!

De
Himalaya Zoutsteen is rechtstreeks afkomstig uit een zoutmijn in het Pakistaans Himalayagebied. De steen is 100% natuurlijk en ongeraffineerd, heeft een prachtige roze gemarmerde kleur, en is geschikt voor het licht zouten van al uw gerechten: op de tafel, in de oven, op de barbecue of op het gasfornuis. De aanwezigheid van de vele mineralen resulteert in een complexere smaak.
Zo’n zoutsteen kan gebruikt worden als alternatief voor een steengrill: u kan zelf kiezen hoe gaar u het gerecht wenst. Maar ook voedsel koud houden kan: leg de zoutsteen ongeveer 1 uur in de diepvriezer en gebruik die als presenteerplaat voor norimaki, fruit en dessertjes.

Als warmhouder: verwarm de steen 30 minuten in een oven op 60°C; u kan er gekookte of warme gerechten op leggen en die zo op temperatuur houden.
Op tafel koken: verwarm de oven voor op 170°C en plaats de steen op het rooster. Laat de zoutsteen zo’n 15’ opwarmen en verhoog dan de temperatuur tot 250°C; nog een uur in de oven laten om er daarna aan tafel op te bakken.
In de oven: laat het gerecht op de steen ongeveer 30’ op maximum 160°C bakken.
Koken op gasvuur: plaats de steen in een antiaanbakpan of op een vlamverdeler.

Op de barbecue: zorg voor een barbecue met 2 warmtezones: een zone met veel hitte en een met gemiddelde hitte. Warm de zoutsteen het eerste kwartier indirect op in de koudere zone, en schuif hem daarna langzaamaan dichter naar de hete zone. De steen is heet genoeg als een druppel water erop begint te sudderen.

Een zoutsteen kan gebruikt worden tot die opraakt of breekt. Een lichte verkleuring na verloop van tijd heeft geen negatieve gevolgen voor het gebruik.
Voorzorgen: bij gebruik op hogere temperaturen (boven 170°C) is het aan te raden om de steen geleidelijk op te warmen om eventueel barsten of breken te voorkomen.

Onderhoud: de zoutsteen kan worden gereinigd door die te schuren met een schuursponsje en koud water (eventueel met natriumbicarbonaat). Vervolgens grondig afspoelen om alle resten te verwijderen en droogdeppen met een schone doek.


Het is belangrijk om de zoutsteen droog te bewaren: best in een schone droge doek op een droge donkere plaats.