november 2017

sinterklaas


Dit jaar zijn ze mooi op tijd, de grote speculazen en de chocoladen sinten! De speculazen (bio, tarwe, suikervrij, vegan) zijn er in twee modellen, man en vrouw, en zijn gemaakt in ouderwetse mallen. Voor wie geen tarwe mag of eet zijn er speltspecu-laasjes, en ze bestaan ook in glutenvrije versie: van Rice Mice, met name.

De sintchocolade is donkerbruin (puur, 66% cacao) en lichtbruin (rijstmelk, 47% cacao), zowel hol als vol, gezoet met kokosbloesemsuiker en rijstsiroop. Of om het anders te zeggen: bio, vegan en suikervrij.
Er zijn grote holle sinten: 1 donkere en 1 lichte in een zakje; 4 kleine holle heiligen: 4 bruine of 2 plus 2. En er zijn kleine volle donkere goedheilig-mannekes: een hele verzameling mijterventjes samen in een zakje.
Zoals altijd geldt ook nu weer: op is op, bijbestellen is niet mogelijk. Opzijhouden kan dan weer wel. Wacht er niet te lang mee!

voorbereiding op de winter


Nee, we weten evenmin welk soort winter het deze keer wordt, de warme oktobermaand voorspelde niet veel of juist zeer veel goeds, afhankelijk van hoe u het donkere seizoen liefst heeft en beleeft.
Wat echter niet uitblijft, en ook dat is al gebleken, zijn de typische najaarskwaaltjes: zere kelen, loopneuzen, niesbuien, hier en daar zelfs al een occasioneel griepje. Niet plezant, aan de andere kant echter: u kan het maar gehad hebben, dan bent u al beter gewapend tegen de koude maanden.
En ja, het spreekt vanzelf dat er middelen en manieren zijn om de last te beperken, zowel in hevigheid als in tijd: aromatherapie, bijvoorbeeld, met eucalyptus, ravintsara en rode tijm. Kruis dat met fytotherapie en dat huwelijk levert een eersteklas (en niet verslavende!) neusspray op, en een keelspray die niet alleen heesheid verlicht. Er zijn saliepastilles en umesannekes (keelpijn wordt immers niet zelden veroorzaakt door de darmen), keelthee, gemberthee en longthee.
Er is tijgerbalsem en Perskindol, massageolie met arnica, lavendel en roos, er zijn basisoliën zoals kokos, amandel, avocado, sintjanskruid: u kan er etherische olie aan toevoegen en ze gebruiken als badolie, als massageolie, als huidolie. Er is het winterbad met denneolie en het saliebad voor koudvoetigen en mensen die makkelijk kloven of wintertenen/vingers hebben.
Er is kweepeercreme die de gezichtshuid beschermt in alle weersomstandigheden, en kweepeer lichaamsmelk die de huid van een subtiele warmtemantel voorziet.
U kan zoutzakken maken, gembercompressen, kuzupapjes; warm appelgembersap, kriekensap, zwarte bessen- of bosvruchtensap drinken, of nog: gezondheidscocktail of melkzuur wortelsap verwarmen en eventueel ook kruiden.
Zijn uw nieren of uw blaas uw zwakke punt, doe dan eens gedurende enkele weken een azukikuur: de resultaten zijn niet minder dan spectaculair. Heeft u in de lente makkelijk last van hooikoorts, dan begint u best meteen met een eerste ravintsarakuur; de tweede volgt ergens in februari of maart, afhankelijk van - u raadt het al - het weer.
Maar ook, de basis van zowat alles: pas uw voeding aan het seizoen aan; verminder of stop met afkoelende voeding en dranken, en kies voor meer verwarmende, maag en darmen verwennende gerechten.