WIWEETJES
over kuzu, hergebruik, wilgenroosje, ume, zomerse yannoh en een boek


De leessteen: onthaastingskampioenen

Wist u dat bomen kunnen zweten en welke gevolgen dat heeft?
Dat in het woud het recht van de sterkste geldt, maar de zwakkeren nooit verlaten worden?
Dat ouderbomen zorgen voor hun nageslacht?
Dat een beuk van nog geen 2 meter hoog toch al 80 jaar oud kan zijn?
Dat schimmels en paddestoelen een soort ondergronds internet vormen waarlangs allerlei informatie wordt doorgegeven?

Dit en nog zoveel meer verneemt u in ‘Het verborgen leven van bomen’, een wetenschappelijk zeer degelijk onderbouwd en toch haast poëtisch geschreven boek van boswachter in de Eifel Peter Wohlleben. Het is ronduit fascinerende lectuur, die uw blik op bomen gegarandeerd voorgoed verandert.


Tip: als u het in de oorspronkelijk Duitse taal kan lezen doe dat dan vooral. De Nederlandse vertaling is helaas nogal stroef.


Yannoh on the rocks

Doe enkele ijsblokjes in een glas met schroefdeksel, voeg er alnaargelang de grootte 1 of 2 schepjes yannoh instant bij en vul het glas op met rijstemelk. Goed schudden, inschenken - smakelijk!
En voor wie het glutenvrij moet zijn: instant chicorei.

U vindt dat de ijsblokjes de drank te veel verdunnen?
Vries rijstemelk in. Of giet er een geutje rijstroom bij.De wonderlijke ume

Wie heeft er nog nooit van gehoord?

Onrijp geplukte steenvruchtjes - meestal worden ze pruimen genoemd maar eigenlijk zijn het abrikozen - worden gepekeld met zeezout en shisoblaadjes, en vormen zo een ware evenwichtskampioen: ze zijn sterk antiseptisch en antibiotisch, zeer sterk base-vormend, bijzonder rijk aan citroenzuur en daardoor behulpzaam bij de vertering en opname van mineralen zoals kalk, ijzer en mangaan.

Ze breken het melkzuur in het bloed af en gaan zo stress en vermoeidheid tegen, maar ook prikkelbaarheid, hoofdpijn, duizeligheid allerhande, stijfheid in de schouders en ga zo maar door.
Als melkzuur reageert met eiwitten levert dat een product op dat bloedbanen en celwanden doet verharden en dus verouderen: regelmatig gebruik van ume houdt onze binnenkant jong en soepel.

En het umeconcentraat is dan nog eens 50 keer sterker: 100 g ervan bevat maar liefst 53 g citroenzuur, terwijl evenveel citroenen amper 2 g opleveren.

De antibacteriële werking helpt, ga even zitten, tegen dysenterie, tyfus, stafylokokken, tuberculose en zelfs pest en cholera.

Het picrinezuur in ume helpt de lever én de nieren toxische en zelfs radio-actieve stoffen af te breken en uit te scheiden.

Kortom: het is niet de appel maar de dagelijkse umeboshi die de dokter buiten de deur houdt!

Ume vindt u bij ons in umeboshi’s, umepasta, umeconcentraat, umepillen (de ronde potjes), umesannekes (de uitschuifdoosjes) - en, jawel: umesnoepjes.Kleinbloemig wilgenroosje

Soms zijn winkelgesprekjes zo mooi, grappig of opvallend dat we ze u niet willen onthouden.
Zoals het volgende.

De klanten: twee dames.
Een van hen vroeg of er wilgenroosje was, en toen ze het zag, verpakt in een doosje, waarom we dat niet los verkopen.

Daarvoor is het gewoon niet populair genoeg: het is goed voor mannen, maar mannen kopen het niet.

Een geamuseerde blik die heen en weer ging, en glimlachjes.

Juist: daarom sta ik hier om het voor mijn man te kopen. Hij heeft mij er vanochtend nog aan herinnerd: vergeet die thee niet mee te brengen!
Maar er zelf om komen - dat ziet ge van hier!


Hergebruik

Het is een principe dat al dateert uit onze begindagen in de jaren ’80: hergebruik of recyclage.

Wat we zoal een tweede leven geven?
Dat begint met draagtassen uit papier of plastic (uw teveel mag u dan ook altijd binnenbrengen), met brood- en andere zakken voor groenten en fruit, dat gaat verder met eierdoosjes waarin u zo veel of zo weinig eieren als u nodig hebt kan meenemen, met het hervullen van de lege bussen afwasmiddel, allesreiniger, wolwasmiddel, wasverzachter, kleurwasmiddel en vloeibaar wasmiddel (een bus gaat zo’n 10 tot 20 keer mee!), met het gebruik van briefomslagen en achterkanten van aanbodslijsten voor het telwerk en andere notities, van kistjes en dozen voor de groententassen, en eindigt (nog lang niet) met het gratis ter beschikking stellen van handige lege busjes en bussen (van 0,1l tot 20l) en potjes, van maatschepjes en dadeltangetjes. De houten groentenkistjes mag u meenemen voor keldersorteerwerk of tuingerief, voor dingentorens of aanmaakhout.

En natuurlijk vullen we ook uw potjes met kruiden en specerijen, en uw voorraadbussen met granen, bonen, vlokken, zaden, melen en zeegroenten.

De allermeeste kaarten en ook het printpapier en de briefomslagen zijn kringloop, er zijn schriften en notitieboekjes met kaften van gerecycleerde roofing, de balpennen zijn gemaakt van yoghurtpotjes, de sponsjes en stofdoeken van gerecycleerd materiaal.

De tweede(derde, vierde)handsboeken zijn te koop aan superzachte prijzen, of kunnen simpelweg geruild worden.


De geneeskracht van kuzu

Ook wel gekend als koedzoe of koezoe.
Het is het zetmeel van een krachtige wilde wingerdplant die zich om bomen heen slingert. U kent kuzu wel: witte onregelmatige poederige brokjes, die vooral als bindmiddel gebruikt worden. Niet vooral: zeg maar uitsluitend, maar dan zowel in culinaire als in geneeskrachtige toepassingen.

Bij het eerste hoeven we geen tekening te maken, toch? Oplossen in koud water, toevoegen aan het gerecht, warm laten worden en dan ziet u het geheel al gauw indikken. Omdat de smaak zo heerlijk neutraal is kan kuzu zowel in groentenschotels, soepen, sauzen als in nagerechten (moccavla!) voor een verminderde vloeibaarheid zorgen.

Kuzu is echter ook een goed middel bij verkoudheden en griep en bij maag- en darmklachten: in ernstige gevallen kan het kuzupapje zorgen voor minder maagzuur, het legt een beschermende laag tegen de wand van slokdarm, maag en darmen en zorgt er onder meer voor dat mineralen en sporenelementen beter worden opgenomen. Van reflux over een opgeblazen gevoel en darmontsteking tot crohn en colitis: kuzupapjes helpen tegen de pijn en verminderen de ernst van de symptomen.

Opgelet: door de bindende eigenschappen is kuzu goed bruikbaar bij diarree, maar minder aangewezen bij (de zwaarste vormen van) constipatie.

Het recept? Kom eens langs en we geven het u!
Of kijk er uw stapel karweetjes op na.