maart 2018

nieuw

De lente mag dan nog even op zich laten wachten, de nieuwigheden doen dat beslist niet.
Om te beginnen is er, en daar zijn we heel blij mee, weer een versgeperst (en dus in de koelkast te bewaren) appelsiensap: mét pulp, zonder suiker, en lekker zurig zoet.

Nieuw van Soto is een gekruide, voorgebakken
veganburger met masala en erwten: boordevol eiwitten en licht pittig van smaak.

Geroosterde kikkererwten als snoepje tussendoor of voor de tv: die komen van het Belgische bedrijf PrincessGreen en heten
groentennootjes, en ze zijn er in de Provençaalse versie met onder meer rozemarijn, peper en peterselie.

Voelkel, de producent van de boerenkool-spinazie-smoothies levert een fruitsmoothie met appelsap, mangopulp en chiazaad, een verrassende maar ook geslaagde combinatie.

We zijn op zoek gegaan naar een andere choco nu Abinda gestopt is met de productie ervan, en zijn uitgekomen bij die van Bonvita: een chocospread zonder noten (jawel!), gezoet met rapadura en rijststroop, met een goed smeerbare consistentie. Die mag blijven! Net als de Kaokao, een klassieker ondertussen, mét noten.

Met het rijstpapier van Amaizin maakt u summer rolls ofte loempiaatjes, een alternatief voor norimaki (‘sushi’) en boterhammen. Moeilijk is het niet: u kan een restje gebruiken van de (warme) maaltijd van de dag ervoor, of al dan niet geblancheerde groenten in fijne reepjes snijden, gebakken tofu of tempeh of seitan erbij, wat kruiden en gare granen of deegwaren toevoegen en het geheel op smaak brengen met bv. shoyu, wat verse gember of pezo. Dan de rijstvellen een voor een gedurende zowat 10 seconden weken in een platte schaal of pan met lauw water tot ze zacht zijn, op een platte ondergrond leggen, het midden ervan vullen met de ingrediënten en ze strak opvouwen: eerst de beide zijkanten naar het midden toe plooien, dan de onderkant eroverheen en vervolgens de bovenkant. Envelopjes maken, juist ja. Of sigaartjes, of driehoekjes, of puntzakjes. Klaar om mee te nemen, met of zonder dipsaus.
U kan ze ook nog eens bakken of frituren als u ze knapperig of warm wil hebben.


anders

Vivani verandert geleidelijkaan de verpakkingen (niet de prijzen!) van de chocolade. Piramide hervormt de theelijn; een duurzame verpakking zonder folie, ongebleekte theebuiltjes en een duidelijke indeling van de reeksen. De samenstelling van de groene thees met fruit is licht veranderd: hoger vruchtgehalte, dus fruitiger. De aardappelchips van Lisa’s zitten nu in een wit-met-blauw zakje. De lichte tarwespaghetti van Campo wordt ten gevolge van een stockbreuk vervangen door de ongemeen prijsgunstige van Ekoplaza.