februari 2018

Pajottenlander


In april 2017 waren er 2 opeenvolgende nachten met strenge nachtvorst. Ook overdag was het te koud om de aarde op te warmen. Het gevolg was dat in België en bijna heel Europa de bloesems bevroren. De appeloogst bedroeg daardoor niet meer dan 20% van een normaal jaar. Door de schaarste zijn de prijzen uitzonderlijk hoog: appelen kosten goud dit oogstjaar. Pajottenlander kon dan ook niet anders dan de tarieven van appelsap en alle sappen waarin appelen verwerkt zijn (en dat zijn er niet weinig!) te verhogen. Is de oogst dit jaar beter dan worden de prijzen zo vlug mogelijk weer verlaagd. Wij hopen op uw begrip voor deze moeilijke situatie!

sappen

Nu we het toch over sappen hebben: we kunnen u 2 nieuwigheden aanbieden, appel-aardbeiensap en appel-bananensap, beide een mengeling van sap en fruitpuree. Samen zijn ze een mooie aanvulling op het assortiment vloeibaar en gezond lekkers

nieuw


Nog meer nieuws vindt u in de grutterskast: deegwaren gemaakt van mungbonen, dat zijn de groene sojabonen die u wellicht kent van taugé oftewel sojascheuten. Deze glutenvrije lintjesdeegwaren hebben een veel hoger eiwitgehalte (42,8%!) dan zulke gemaakt van granen, een mooie groene kleur en een aparte smaak. U kan ze combineren met een klassieke, pittige tomatensaus, met pesto, of met andere groentenmixen, en in slaatjes zijn ze eveneens op hun plaats.

Ook bij Yogi Tea zit men niet stil, getuige daarvan de ginsengthee en de turmeric chai
. De ginsengthee is weerstandsverhogend, stimulerend en versterkend, en bevat naast ginseng vooral citroengras, pepermunt, rozebottel en appelsienschil, maar ook specerijen als kardamom, kaneel, gember, kruidnagel en zwarte peper – en dan laten we nog enkele ingrediënten onvermeld. Rijk en lekker!

De
turmeric chai ofte kurkumathee komt vooral tot zijn recht in de ‘golden milk’, waarvoor u een theebuiltje even aan de kook brengt in (dierlijke of plantaardige) melk en het geheel dan nog 5 minuten laat trekken. Het hoge gehalte aan kurkuma (55%!) zorgt samen met kaneel, gember en kardamom voor een volle, aromatische drank die het gevoel van veiligheid en geborgenheid verhoogt.

U zeker bekend, al is het dan waarschijnlijk in een gesuikerde versie: vliersiroop, een slijmoplossende, hoestwerende, immuniteitsversterkende siroop, gemaakt van vlierbessen en deze keer enkel en alleen gezoet met agavesiroop. Vliersiroop is ideaal voor de behandeling van typisch winterse kwaaltjes zoals verkoudheden en griepachtige toestanden. Kan puur gebruikt worden à rato van telkens een eetlepel en dat verschillende keren per dag, of opgelost in kruidenthee of warm citroenwater, en verder in yoghurt, glühwein, golden milk, zoete dessertsausjes, in vruchtenmoes en heel traditioneel als diksap.